Sos winegret
- Czas 3 min.
- Trudność
- Porcja dla
oliwa | 4 łyżki |
sok z cytryny | 1 łyżka |
sól | szczypta |
pieprz | szczypta |
Ten najprostszy i najbardziej popularny z sosów do sałaty ma wiele wariantów.
Sok z cytryny wymieszać z solą aż sól się rozpuści. Dodać pieprz i oliwę. Wymieszać, a lepiej wstrząsnąć w zamkniętym słoiku aż sos uzyska konsystencję emulsji.
Uwaga: musztardowy sos winegret uzyskujemy, dodając do soku z cytryny łyżeczkę musztardy, potem według przepisu. Miodowy sos winegret uzyskujemy, dodając łyżeczkę płynnego miodu do soku z cytryny, potem według przepisu. Ziołowy winegret uzyskujemy dodając do sosu podstawowego posiekane zioła. Uwaga: sok z cytryny możemy zastąpić octem owocowym lub winnym a oliwę olejem z pierwszego tłoczenia.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.