Sos winegret

  • Czas 3 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
oliwa 4 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól szczypta
pieprz szczypta
Ten najprostszy i najbardziej popularny z sosów do sałaty ma wiele wariantów.

Sok z cytryny wymieszać z solą aż sól się rozpuści. Dodać pieprz i oliwę. Wymieszać, a lepiej wstrząsnąć w zamkniętym słoiku aż sos uzyska konsystencję emulsji.

Uwaga: musztardowy sos winegret uzyskujemy, dodając do soku z cytryny łyżeczkę musztardy, potem według przepisu. Miodowy sos winegret uzyskujemy, dodając łyżeczkę płynnego miodu do soku z cytryny, potem według przepisu.  Ziołowy winegret uzyskujemy dodając do sosu podstawowego posiekane zioła. Uwaga: sok z cytryny możemy zastąpić octem owocowym lub winnym a oliwę olejem z pierwszego tłoczenia.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.