Na początek należy pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wrzucić do dużego garnka. Następnie cebulę obrać i również pokroić w kostkę - gotować razem z pomidorami około godziny na wolnym ogniu.
Gdy pomidory z cebulą będą już miękkie należy miksować je gorące w garnku, tak aż uzyskamy jednolitą masę.
Po godzinie gotowania dodajemy: 2 łyżki soli, 1 paprykę pokrojoną w kostkę, a następnie wszystkie w/w przyprawy, kukurydzę i pokrojone ananasy, musztardę.
Wszystko gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, rozmieszanej w syropie z ananasów oraz 3-4 łyżkami przestudzonego sosu. Wlewamy wolno mieszając przy tym sos.
Zagotowujemy sos i gorący wlewamy do przygotowanych małych, wyparzonych wcześniej, słoiczków (wychodzi ich ok8-10). Zakręcamy mocno zakrętkę
i odstawiamy do ostudzenia. Tak przygotowany sos można przechowywać z zapasami na zimę.