Sos cumberland

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pomarańcze 1
cytryny 1
szalotka, drobno posiekana 1
czerwony ocet winny 2 łyżki
wywar wołowy 150 ml
słodkie czerwone wino 75 ml
galaretka porzeczkowa 5łyżek
pieprz kajeński
sól
chrzan tarty 1 łyżka
Dyskusja na temat, który z sosów jest najlepszy trwa. Cumberland jest mocnym pretendentem do tytułu króla sosów.

Skórkę z połowy pomarańczy cieniutko obieramy i kroimy na paseczki. Blanszujemy we wrzątku przez minutę i osączamy. Do drugiego garnka wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i dodajemy wszystkie składniki, prócz skórki. Gotujemy 15 min. Pod sam koniec wkładamy skórkę z pomarańczy. Przekładamy do miseczki. Serwujemy na ciepło lub na zimno.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.