Sos cumberland
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
pomarańcze | 1 |
cytryny | 1 |
szalotka, drobno posiekana | 1 |
czerwony ocet winny | 2 łyżki |
wywar wołowy | 150 ml |
słodkie czerwone wino | 75 ml |
galaretka porzeczkowa | 5łyżek |
pieprz kajeński | |
sól | |
chrzan tarty | 1 łyżka |
Dyskusja na temat, który z sosów jest najlepszy trwa. Cumberland jest mocnym pretendentem do tytułu króla sosów.
Skórkę z połowy pomarańczy cieniutko obieramy i kroimy na paseczki. Blanszujemy we wrzątku przez minutę i osączamy. Do drugiego garnka wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy i dodajemy wszystkie składniki, prócz skórki. Gotujemy 15 min. Pod sam koniec wkładamy skórkę z pomarańczy. Przekładamy do miseczki. Serwujemy na ciepło lub na zimno.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.