- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
masło | 2 łyżki |
mąka | 2 łyżki |
mleko | 2 szklanki |
gałka muszkatołowa | szczypta |
sól | 1/4 łyżeczki |
Rozpuścić masło w rondlu. Wsypać mąkę, energicznie mieszając. Na malutkim ogniu podsmażać. Zasmażka nie powinna ściemnieć. Zdjąć rondel z ognia, energicznie mieszając wlać mleko i przyprawy. Gotować cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Jeśli grudki powstaną, zmiksować sos blenderem. Gotować ok. 10 minut aż sos straci posmak surowej mąki. Do sosu można też dodać listek laurowy, sok z cytryny lub inne ulubione zioła. Do gotowego sosu można dodać utarty żółty ser – w ten sposób powstanie sos serowy idealny do warzyw gotowanych na parze. W zależności od przeznaczenia sos można ugotować mniej lub bardziej gęsty, dodając mniej lub więcej mleka. Na przykład do lasagne lepiej przygotować sos z trzech szklanek mleka.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...