Sorbet z klementynek na szampanie
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
sok świeżo wyciśnięty z klementynek | 500 ml |
cukier | 120 g |
wytrawny szampan, cava lub prosecco | 250 ml plus do serwo |
Orzeźwiający i ekscytujący francuski specjał. Można przygotować go z soku z ulubionych cytrusów lub z samego szampana z cukrem i odrobiną mięty. Idealny na koniec wykwintnej kolacji.
Do maszynki do lodów wlać sok i 250 ml szampana (cavy lub prosecco), wsypać cukier. Nastawić maszynkę zgodnie z instrukcją. Gotowy sorbet przełożyć do pudełka i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Kulki sorbetu podawać w kieliszku do szampana lub pucharku, zalane schłodzonym szampanem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.