Sopa de tortlillas
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
czysty rosół http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/swiateczny-rosol | 2l |
tortille | 4 |
kwaśna śmietana | 150 ml |
tłusty, wiejski twaróg | 100g |
awokado | 2 |
kolendra | pęczek |
ostre papryczki czerowne i zielone | 4 |
limonki | 2 |
czerwona cebula | 1 |
pomidory | 2 |
Co zrobić kiedy zostaje nam rosół ze świątecznego obiadu, a nie mamy ochoty na pomidorową, w którą zwykle zamienia się doskonały bulion? Można przygotować z niego zupę meksykańską, która powinna być tak ostra, żeby bez łagodzących smak dodatków nie dawała się przełknąć.
Posiekać papryczki. Gotujący się czysty rosół doprawić papryczkami. Limonki pokroić w ósemki. Twaróg wymieszać ze śmietaną. Awokado obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, żeby nie ściemniało. Kolendrę umyć, osuszyć i posiekać. Cebulę obrać i posiekać, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Tortille podpiec w tosterze lub piekarniku. Na stole ustawić miseczki z tortillami, twarogiem, awokado, pomidorami, cebulą, ósemkami limonek i kolendrą oraz garnek gorącej zupy. Każdy nalewa sobie porcję rosołu do talerza a następnie nakłada do zupy tyle kolendry, cebuli, pomidorów, pokruszonej tortilli, awokado i twarogu, ile potrzebuje, by złagodzić jej ostry smak.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.