Sopa de tortlillas

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czysty rosół http://www.smakizycia.pl/kuchnia/przepisy/swiateczny-rosol 2l
tortille 4
kwaśna śmietana 150 ml
tłusty, wiejski twaróg 100g
awokado 2
kolendra pęczek
ostre papryczki czerowne i zielone 4
limonki 2
czerwona cebula 1
pomidory 2
Co zrobić kiedy zostaje nam rosół ze świątecznego obiadu, a nie mamy ochoty na pomidorową, w którą zwykle zamienia się doskonały bulion? Można przygotować z niego zupę meksykańską, która powinna być tak ostra, żeby bez łagodzących smak dodatków nie dawała się przełknąć.

Posiekać papryczki. Gotujący się czysty rosół doprawić papryczkami. Limonki pokroić w ósemki. Twaróg wymieszać ze śmietaną. Awokado obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, żeby nie ściemniało. Kolendrę umyć, osuszyć i posiekać.  Cebulę obrać i posiekać, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Tortille podpiec w tosterze lub piekarniku. Na stole ustawić miseczki z tortillami, twarogiem, awokado, pomidorami, cebulą, ósemkami limonek  i kolendrą oraz garnek gorącej zupy. Każdy nalewa sobie porcję rosołu do talerza a następnie nakłada  do zupy tyle kolendry, cebuli, pomidorów, pokruszonej tortilli, awokado i twarogu, ile potrzebuje, by złagodzić jej ostry smak.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.