Solony karmel
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukier puder | 1 szklanka |
masło | 90 gram |
śmietanka kremówka | 120 ml |
sól | 2 łyżeczki |
masło | 90 gram |
Solony karmel do ciekawy dodatek do ciast, popcornu, a także koktajli. Zmienia smak znanych nam słodkości. Doskonale sprawdzi się również jako jadalny prezent.
Patelnie z grubym dnem postawić na małym ogniu. Wsypać cukier. Nie mieszając poczekać aż cukier się rozpuści i osiągnie bursztynowy kolor. Należy uważać aby go nie spalić. Gdy cukier roztopi się dodać masło i szybko wymieszać. Mieszać całość, aż całkowitego połączenia się składników około 2-3 minuty. Bardzo powoli, dodać śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Gotować powstały karmel przez minutę. Zdjąć z ognia i dodać 2 łyżeczki soli.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.