Solony karmel

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukier puder 1 szklanka
masło 90 gram
śmietanka kremówka 120 ml
sól 2 łyżeczki
masło 90 gram
Solony karmel do ciekawy dodatek do ciast, popcornu, a także koktajli. Zmienia smak znanych nam słodkości. Doskonale sprawdzi się również jako jadalny prezent.

Patelnie z grubym dnem postawić na małym ogniu. Wsypać cukier. Nie mieszając poczekać aż cukier się rozpuści i osiągnie bursztynowy kolor. Należy uważać aby go nie spalić.  Gdy cukier roztopi się dodać masło i szybko wymieszać. Mieszać całość, aż całkowitego połączenia się składników około 2-3 minuty. Bardzo powoli, dodać śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Gotować powstały karmel przez  minutę. Zdjąć z ognia i dodać 2 łyżeczki soli. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.