- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukier puder | 1 szklanka |
masło | 90 gram |
śmietanka kremówka | 120 ml |
sól | 2 łyżeczki |
masło | 90 gram |
Patelnie z grubym dnem postawić na małym ogniu. Wsypać cukier. Nie mieszając poczekać aż cukier się rozpuści i osiągnie bursztynowy kolor. Należy uważać aby go nie spalić. Gdy cukier roztopi się dodać masło i szybko wymieszać. Mieszać całość, aż całkowitego połączenia się składników około 2-3 minuty. Bardzo powoli, dodać śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Gotować powstały karmel przez minutę. Zdjąć z ognia i dodać 2 łyżeczki soli.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...