Cebule obrać, pokroić w piórka. Kapustę pokroić w duża kostkę. Cytryny pokroić w półplasterki. Seler oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule zeszklić na maśle. Dolać wywar rybny, seler i kapustę. Gotować 10 minut. Dodać sok z ogórków lub cytryn. Dołożyć filety, listek laurowy i gotować do miękkości (ok 10 minut). Dodać pokrojone cytryny i oliwki. Posolić (zupa ma być wyraźnie słono-kwaśna). Zamiast cytryn można dołożyć bardziej tradycyjne pokrojone w kostkę kiszone ogórki. Podawać natychmiast (żeby ryba się nie rozpadła) z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Solanka
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
wywar rybny | 1000 ml |
filet z białej ryby (np. dorsz) | 200 g |
łodyga selera naciowego | 2 |
cytryna | 2 |
sok z cytryny lub z kiszonych ogórków | pół szklanki |
cebule | 2 |
czarne oliwki | garść |
zielone oliwki | garść |
główka małej kapusty | 1/4 |
masło | |
listek laurowy | |
śmietana |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.