Cebule obrać, pokroić w piórka. Kapustę pokroić w duża kostkę. Cytryny pokroić w półplasterki. Seler oczyścić, pokroić w plasterki. Cebule zeszklić na maśle. Dolać wywar rybny, seler i kapustę. Gotować 10 minut. Dodać sok z ogórków lub cytryn. Dołożyć filety, listek laurowy i gotować do miękkości (ok 10 minut). Dodać pokrojone cytryny i oliwki. Posolić (zupa ma być wyraźnie słono-kwaśna). Zamiast cytryn można dołożyć bardziej tradycyjne pokrojone w kostkę kiszone ogórki. Podawać natychmiast (żeby ryba się nie rozpadła) z dodatkiem kwaśnej śmietany.
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
wywar rybny | 1000 ml |
filet z białej ryby (np. dorsz) | 200 g |
łodyga selera naciowego | 2 |
cytryna | 2 |
sok z cytryny lub z kiszonych ogórków | pół szklanki |
cebule | 2 |
czarne oliwki | garść |
zielone oliwki | garść |
główka małej kapusty | 1/4 |
masło | |
listek laurowy | |
śmietana | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...