Solanka zwana też solianką
- Czas 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
wołowina | 400 g |
łopatka wieprzowa | 400 g |
kiełbasa wiejska | 200g |
wędzonka | 150 g |
marchewka | 2 |
cebula | 1 duża |
czosnek | 4 ząbki |
pietruszka | 1 |
seler | 1 mały |
por, zielona część | 1 |
masło | 2 łyżki |
ogórki kiszone | 4 |
czarne oliwki | 100g |
sok z kiszonych ogórków | 1 szklanka |
koencentrat pomidorowy | 1 mały |
ziele angielskie | 4 kulki |
liście laurowe | 4 |
sól i pieprz do smaku | |
cytryna, koperek, śmietana do podania |
Umyć mięso i warzywa. Obrać marchew, pietruszkę i seler. Włożyć do garnka wołowinę i łopatkę, warzywa bez cebuli, czosnku i ogórków i zalej 2,5 l wody, dodać ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu, listki laurowe i łyżeczkę soli. Gotować na małym ogniu, do miękkości mięsa. (ok. 2,5 godziny). Wyjąć mięso z wywaru, pokroić i włożyć z powrotem do garnka, podgrzewać na bardzo małym ogniu. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać koncentrat i przesmażyć. Dodać do wywaru z mięsem. Pokroić kiełbasę i wędzonkę, podsmażyć na patelni i przełożyć do zupy. Dodać oliwki bez pestek. Ogórki zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć na patelni, na której smażyła się kiełbasa i dodać do zupy. Następnie wlać zalewę z ogórków kiszonych. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą. Solianka musi być kwaśna i słona zarazem. Właściwy smak można uzyskać dolewając więcej lub mniej zalewy z ogórków.
Soliankę podaj z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny i posiekanym koperkiem. Świetnie smakuje z dobrym wiejskim chlebem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.