Sok z mirabelek i czarnego bzu
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mirabelki | 1,3 kg |
owoce czarnego bzu | 1,3 kg |
cukier | 600 g |
Mirabelki cudownie niwelują nieco mdłą słodycz czarnego bzu. Sok pycha i samo zdrowie.
Owoce umyć. Czarny bez oberwać z gałązek. Mirabelki zasypać połową cukru i pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Owoce czarnego bzu zasypać cukrem oddzielnie. Odczekać 3-4 godziny. Włożyć wszystkie owoce do parowego sokownika i parować ok. 45 minut. Sok zlać do słoików. Pasteryzować słoiki 30 minut w piekarniku w temperaturze 100 C. Pić z wodą lub herbatą w jesienną słotę i długie zimowe wieczory. Z podanej porcji wyjdzie około 2 litrów soku.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.