- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mirabelki | 1,3 kg |
owoce czarnego bzu | 1,3 kg |
cukier | 600 g |
Owoce umyć. Czarny bez oberwać z gałązek. Mirabelki zasypać połową cukru i pognieść tłuczkiem do ziemniaków. Owoce czarnego bzu zasypać cukrem oddzielnie. Odczekać 3-4 godziny. Włożyć wszystkie owoce do parowego sokownika i parować ok. 45 minut. Sok zlać do słoików. Pasteryzować słoiki 30 minut w piekarniku w temperaturze 100 C. Pić z wodą lub herbatą w jesienną słotę i długie zimowe wieczory. Z podanej porcji wyjdzie około 2 litrów soku.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...