Śnieżna Panna Cotta z gruszką

  • Czas 25 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
żelatyna 1 łyżeczka
mleko 3 łyżki
wanilia 0,5 laski
śmietana kremówka 225 ml
cukier (drobny) 5 łyżek
biała czekolada 5 kostek
dojrzałe gruszki 2

W małym naczynku wymieszać mleko z żelatyną i odstawiać na 3 minuty. Wanilię przekroić wzdłuż. Łyżeczką wyjąć miąższ. Włożyć go do rondelka, dodać śmietankę i cukier. Zagotować. Rondelek odstawić, dodać białą czekoladę i mieszać dopóki się nie roztopi po czym połączyć ze śmietanką.Dodać żelatynę z mlekiem, mieszać aż się rozpuści. Przelać wszystko do małych miseczek, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez około 6 godzin. Podawać prosto z lodówki z kawałkami gruszek skropionych sokiem z cytryny.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.