W małym naczynku wymieszać mleko z żelatyną i odstawiać na 3 minuty. Wanilię przekroić wzdłuż. Łyżeczką wyjąć miąższ. Włożyć go do rondelka, dodać śmietankę i cukier. Zagotować. Rondelek odstawić, dodać białą czekoladę i mieszać dopóki się nie roztopi po czym połączyć ze śmietanką.Dodać żelatynę z mlekiem, mieszać aż się rozpuści. Przelać wszystko do małych miseczek, wystudzić. Schłodzić w lodówce przez około 6 godzin. Podawać prosto z lodówki z kawałkami gruszek skropionych sokiem z cytryny.
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
żelatyna | 1 łyżeczka |
mleko | 3 łyżki |
wanilia | 0,5 laski |
śmietana kremówka | 225 ml |
cukier (drobny) | 5 łyżek |
biała czekolada | 5 kostek |
dojrzałe gruszki | 2 |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...