Smażony ryż z wieprzowiną
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryż ugotowany | 2 szklanki |
cebula drobno pokrojona | 1 |
papryka | 1 |
czosnek | 2 ząbki roztarte |
wieprzowina bez kości (lopatka, schab, szynka) | 200 g |
olej rzepakowy | 5-6 łyżek |
przyprawa 5 smaków | 1 łyżka |
kurkuma | 1 łyżeczka |
imbir świeży | ok. 3 cm |
sos sojowy | 1 łyżka |
Nie warto wyrzucać resztek ugotowanego ryżu, można z nich zrobić pyszne danie kuchni chińskiej.
Mięso pokroić w malutką kosteczkę. Czosnek rozgnieść, cebulę i paprykę pokroić drobno. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozgrzać olej na patelni. Dodać mięso i usmażyć, dodać czosnek, imbir, kurkumę i cebulę, zeszklić, dodać paprykę. Włożyć ryz na patelnię i przesmażyć. Doprawić sosem sojowym. Podawać natychmiast.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.