Smażony ryż z wieprzowiną

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ryż ugotowany 2 szklanki
cebula drobno pokrojona 1
papryka 1
czosnek 2 ząbki roztarte
wieprzowina bez kości (lopatka, schab, szynka) 200 g
olej rzepakowy 5-6 łyżek
przyprawa 5 smaków 1 łyżka
kurkuma 1 łyżeczka
imbir świeży ok. 3 cm
sos sojowy 1 łyżka
Nie warto wyrzucać resztek ugotowanego ryżu, można z nich zrobić pyszne danie kuchni chińskiej.

Mięso pokroić w malutką kosteczkę. Czosnek rozgnieść, cebulę i paprykę pokroić drobno. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozgrzać olej na patelni. Dodać mięso i usmażyć, dodać czosnek, imbir, kurkumę i cebulę, zeszklić, dodać paprykę. Włożyć ryz na patelnię i przesmażyć. Doprawić sosem sojowym. Podawać natychmiast.

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.