- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ryż jaśminowy | 2 szklanki |
woda | 3 szklanki |
masło | 1 łyżka |
olej roślinny | 3 łyżki |
jajka | 3 duże |
olej sezamowy | 1 łyżka |
posiekana cebula | 1 duża |
posiekany czosnek | 3 ząbki |
starty imbir | 1 łyżeczka |
sos sojowy | 4 łyżki |
dymka pokrojona w cienkie plasterki | 6 sztuk |
posiekanr boczniaki | 1 szklanka |
cienko pokrojone pędy bambusa | 1/2 szklanki |
liście szpinaku baby | 1 szklanka |
Ugotować ryż z dodatkiem jednej łyżki masła i schłodzić. Z 3 jajek usmażyć jajecznicę. W woku rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na nim drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka, dodać do niej czosnek, imbir i smażyć przez pół minuty. Dodać do woka resztę oleju, ryż, posiekaną dymkę, pędy bambusa i pokrojone w paseczki boczniaki, całość przesmażyć. Następnie dodać sos sojowy, olej sezamowy i wymieszać. Po zdjęciu z ognia dodać jajka i szpinak, delikatnie wymieszać i można podawać.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...