Smażone krewetki ze szparagami
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
krewetki tygrysie małe, obrane | 200g |
cytryna | 1 |
koperek posiekny | 2 łyżki |
oliwa | 5-6 łyżek |
sól i pieprz do smaku | |
zielone szparagi | 1 pęczek |
Chociaż twierdzenie, że jeśli się doda dobre do dobrego to złe wyjść nie może nie zawsze się sprawdza to w przypadku szparagów i krewetek jest ono w stu procentach prawdziwe.
Szparagi umyć, odciąć twarde końcówki. Przekroić każdy szparag na 2 części. Podgotować na parze 10 minut twardsze końce, 5 minut te z główkami. Rozgrzać oliwę na patelni. Włożyć osączone szparagi. Podsmażać 5 minut, dodać obrane, opłukane krewetki. Smażyć mieszając 3-4 minuty w zależności od wielkości krewetek. Posypać posiekanym koperkiem, polać sokiem z cytryny. Posolić. Podawać.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.