Smażone banany w cieście
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
dojrzałe banany | 3 sztuki |
mąka pszenna | 2 czubate łyżki |
mąka ryżowa | 2 czubate łyżki |
mąka ziemniaczana | 2 czubate łyżki |
woda | 70-80ml |
cukier waniliowy | |
wiórki kokosowe | 3 łyżki |
soda oczyszczona | pół łyżeczki |
jajko | 1 |
olej do smażenia |
Smażone banany to azjatycki deser. Są szybkie do wykonania i ciekawe w smaku. Możne je podawać z lodami lub posypane cukrem.
Banany pokroić na kawałki. Wiórki zmiksować blenderem na proszek. W dużej misce wymieszać sypkie składniki (maki, wiórki, sodę, cukier). Jajko rozkłócić i połączyć z wodą. Połączyć suche składniki z mokrymi. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Rozgrzać olej w małym garnku. Banany zanurzać w cieście i wrzucać partiami na gorący tłuszcz. Usmażone banany odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać ciepłe.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.