Smak na pieczone bataty

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
młode małe ziemniaki 1 kg
bataty (słodkie ziemniaki) 1 kg
Cebula czerwona 500 g
czosnek 10 ząbków
przyprawa tandori masala 2 łyżki
sól 2 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
białe wino pół szklanki
ser owczy lub kozi 350 g
Super proste danie. Kilka składników, które upieczone stworzą smakowitą, aromatyczną, sycącą i oryginalną potrawę . Bataty można kupić w popularnych supermarketach za bardzo korzystną cenę.

Bataty obrać , pokroić wzdłuż na grube paski. Ziemniaki umyć przekroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać pokroić w grube pióra. Czosnek obrać pokroić na mniejsze kawałki. Nastawić piekarnik na 160 C. Warzywa wymieszać w blaszce do pieczenia z oliwą, winem, tandori masala i solą. Jeżeli nie macie pod ręką tandori masala (można kupić przez Internet) to użyjcie mieszanki słodkiej i ostrej papryki ze szczyptą cynamonu.  Pokruszyć na warzywa ser. Przykryć folią aluminiową i piec ok. 40 minut. Odkryć i dopiec jeszcze 10-15 minut.  Podawać z zimnym białym winem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.