Smak na pieczone bataty
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
młode małe ziemniaki | 1 kg |
bataty (słodkie ziemniaki) | 1 kg |
Cebula czerwona | 500 g |
czosnek | 10 ząbków |
przyprawa tandori masala | 2 łyżki |
sól | 2 łyżeczki |
oliwa | 3 łyżki |
białe wino | pół szklanki |
ser owczy lub kozi | 350 g |
Super proste danie. Kilka składników, które upieczone stworzą smakowitą, aromatyczną, sycącą i oryginalną potrawę . Bataty można kupić w popularnych supermarketach za bardzo korzystną cenę.
Bataty obrać , pokroić wzdłuż na grube paski. Ziemniaki umyć przekroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać pokroić w grube pióra. Czosnek obrać pokroić na mniejsze kawałki. Nastawić piekarnik na 160 C. Warzywa wymieszać w blaszce do pieczenia z oliwą, winem, tandori masala i solą. Jeżeli nie macie pod ręką tandori masala (można kupić przez Internet) to użyjcie mieszanki słodkiej i ostrej papryki ze szczyptą cynamonu. Pokruszyć na warzywa ser. Przykryć folią aluminiową i piec ok. 40 minut. Odkryć i dopiec jeszcze 10-15 minut. Podawać z zimnym białym winem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.