- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
młode małe ziemniaki | 1 kg |
bataty (słodkie ziemniaki) | 1 kg |
Cebula czerwona | 500 g |
czosnek | 10 ząbków |
przyprawa tandori masala | 2 łyżki |
sól | 2 łyżeczki |
oliwa | 3 łyżki |
białe wino | pół szklanki |
ser owczy lub kozi | 350 g |
Bataty obrać , pokroić wzdłuż na grube paski. Ziemniaki umyć przekroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać pokroić w grube pióra. Czosnek obrać pokroić na mniejsze kawałki. Nastawić piekarnik na 160 C. Warzywa wymieszać w blaszce do pieczenia z oliwą, winem, tandori masala i solą. Jeżeli nie macie pod ręką tandori masala (można kupić przez Internet) to użyjcie mieszanki słodkiej i ostrej papryki ze szczyptą cynamonu. Pokruszyć na warzywa ser. Przykryć folią aluminiową i piec ok. 40 minut. Odkryć i dopiec jeszcze 10-15 minut. Podawać z zimnym białym winem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 3. Podział tuszy wołowej
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 8. Arbuz jak viagra
- 9. Fasolka po bretońsku
- 10. Ciasto na pizzę
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...