Słodkie serduszka
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
masło | 200 g |
cukier | 100 g |
mąka | 300 g |
żółtka | 6 |
gęsta śmietana 22% | łyżka |
krem kajmakowy (patrz: przepisy podstawowe) | |
polewa lub lukier |
Prezent od serca, który przygotować jest łatwiej niż powiedzieć „kocham”. Osoby mniej zaangażowane uczuciowo mogą kajmak domowej roboty zastąpić kupnym.
Zagnieść masło z cukrem, dodając po jednym żółtka a następnie śmietanę. Na końcu dodać mąkę i zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i wyciąć foremką 4 serduszka. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C (ok. 10 minut). Gotowe serduszka przekładamy kajmakiem (patrz: przepisy podstawowe) i dekorujemy lukrem bądź polewą.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.