- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 12 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka | 2 szklanki |
cukier | 1/2 szklanki |
soda oczyszczona | 1/4 łyżeczki |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka |
sól | 1 łyżeczka |
maślanka | 1 szklanka |
masło | 180 gram |
Rozgrzać piekarnik do 220°C. W misce połączyć suche składniki: mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól. Suche składniki wysypać na stolnice, dodać masło i pokroić je nożem (unikamy ogrzewania masła dłońmi). Całość przenieś do robota kuchennego, dodać maślankę i szybko wymieszać - tylko do połączenia składników. Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, złożyć 4 razy i dopiero wyciąć okręgi. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 10-12 minut.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...