Zagotować składniki zalewy w emaliowanym garnku. Dorzucić śliwki, potrząsnąć i zostawić na całą noc. Następnego dnia odlać ocet, ale nie wylewać. W wypieczonych w piekarniku słoikach ułożyć śliwki każdą warstwę przesypując cukrem. Dolać odrobinę zalewy i po jednej papryczce chili na słoiczek. Zamknąć wygotowanymi pokrywkami. Pasteryzować 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką.
Śliwki w occie z chili
- Czas 40 min.
- Czas oczekiwania 1 dzień
- Trudność
- Porcja dla
śliwki węgierki bez pestek | 1 kg |
cukier | 500 g |
chili | 8 |
zalewa: |
ocet spirytusowy | 1 szklanka |
woda | 1 szklanka |
ziele angielskie | 8 ziarenek |
goździki | 8 |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.