Śliwki umyć,osuszyć,wydrylować i ułożyć w dużej salaterce.
Przygotować marynatę:
zagotować wodę z octem,szczyptą soli i cukrem,dodać pokrojony korzeń chrzanu,gożdziki oraz gorczycę.Gotować około 15 minut pod przykryciem na małym ogniu.Gorącą marynatą zalać śliwki,przykryć i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.Na drugi dzień marynatę przelać do innego naczynia,zagotować,lekko przestudzić i zalać śliwki po raz drugi.Trzeciego dnia wyjąć śliwki,marynatę zagotować raz jeszcze i włożyć do niej z powrotem owoce.Następnie podgrzewać na małym ogniu jeszcze kilka minut.Gorące śliwki przełożyć do niewielkich słoiczków,zalać marynatą i zakręcić.Pasteryzować w piekarniku,a gdy wystygną,wynieść w chłodne i ciemne miejsce.
ZAMARYNOWANE W TEN SPOSÓB OWOCE SĄ WYKWINTNYM DODATKIEM DO DROBIU,NP.PIECZONEJ KACZKI LUB GĘSI,A TAKŻE DO INNEGO RODZAJU DELIKATNYCH MIĘS,TAKICH JAK NP.CIELĘCINA.
JEST TO STARY BABCINY PRZEPIS :)