Śliwki w boczku marynowane w czerwonym winie
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
plastry chudego boczku | |
wędzone śliwki |
czerwone wino | |
czosnek |
Śliwki w boczku to jedne z popularniejszych przekąsek, w czasie przyjęć. Są łatwe do przygotowania, idealnie nadają się na imprezę „stojącą”, a co najważniejsze doskonale smakują. Połącznie wędzonej śliwki z chrupiącym, słonym boczkiem jest doskonałe!
Plastry boczku marynować przez noc w czerwonym winie z dodatkiem posiekanego czosnku.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Dobrej jakości śliwki owinąć boczkiem i całość przebić wykałaczką. Piec około 30 minut do momentu aż boczek będzie chrupiący. Podawać na ciepło.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.