Śledzie ze śliwkami
- Czas 10 min.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe solone | 4 |
śliwki w occie lub w winie | 1 maly słoik |
cebule | 2 |
oliwa | 4 łyżki |
pieprz kolorowy |
To oryginalny i znakomity sposób przygotowania śledzia.
Wymoczyć śledzie w wodzie z mlekiem (w zależności od tego jak bardzo są słone trwa to od godziny do kilku godziny). Obrać i posiekać cebule. Wymieszać oliwę z 5 łyżkami marynaty śliwkowej. Pokroić śliwki na ćwiartki. Osuszyć wymoczone śledzie i pokroić na kawałki. Wymieszać śledzie ze śliwkami, cebulą i sosem. Oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.