Namoczyć śledzie na noc w zimnej wodzie z dodatkiem mleka. Rano odlać wodę i wypłukać śledzie pod zimna, bieżącą wodą. Osuszyć dokładnie na sitku i wytrzeć papierowym ręcznikiem. Rozgrzać olej na patelni i smażyć pokrojoną cebulę kilka minut, aż będzie szklista. Wsypać cukier, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Dodać listki laurowe, ziele angielski, papryczkę chili, koncentrat pomidorowy, ocet lub sok z cytryny, cały czas mieszając. Wrzucić rodzynki, wymieszać i podgrzewać jeszcze 1–2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i cukrem – sos ma być słodko-kwaśny. Odstawić, żeby sos ostygł. Pokroić śledzie na kawałki i przekładać w szerokim słoiku warstwami na przemian z sosem (ostatnią warstwą powinien być sos). Wstawić słoik do lodówki i najlepiej zapomnieć o nim na 3 dni. Do podania udekorować listkami świeżej pietruszki.
Śledzie z rodzynkami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe w zalewie | 8 |
cukier | 2 łyżki |
olej słonecznikowy | 60 ml |
biały ocet winny lub sok z cytryny | 4 łyżki |
koncentrat pomidorowy | 4 łyżki |
cebula pokrojona w piórka | 3 - 4 |
rodzynki (drobne) | 100 g |
papryczka chili (drobno posiekana) | 1 |
liść laurowy | 2 |
ziele angielskie | kilka ziarenek |
świeża pietruszka | garść do dekoracji |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.