Śledzie z grzybami
- Czas 4 godz. 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
solone filety śledziowe | 6 |
szklanki mleka | 2 |
duża cebula | 1 |
grzyby leśne(np. borowiki, kurki) | 150 g |
ogórek kiszony | 1 |
pół szklanki miodu | |
sól | |
pieprz | |
masło | 1 łyżka |
Zaskakujący przepis na wyśmienite śledzie, w mojej rodzinie znany od pokoleń. Prawdziwki można wymieszać pół na pół z żółtymi małymi kurkami.
Włożyć filety śledziowe do miski, zalać mlekiem i moczyć ok. 4 godziny. Pokroić cebulę i ogórka w drobną kostkę. Zalać grzyby wodą i odstawić, żeby zmiękły. Zeszklić cebulę na maśle, dodać borowiki, miód i dusić na małym ogniu, aż grzyby się ugotują. Pokroić śledzie na cienkie paski, dołożyć do grzybów i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać udekorowane natką pietruszki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.