Śledzie w occie

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 5 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
filety śledziowe w zalewie 500 g
cebule 3
marchewki 2
zalewa:
ziele angielskie 4-5
liść laurowy 4
ocet spirytusowy 1/2 szklanki
woda 2 szklanki
cukier 2 łyżki
Spory wybór rozmaitych octów sprawia, że z tym tradycyjnym przepisem można eksperymentować, używając dla odmiany octu jabłkowego czy winnego.

Śledzie moczyć 2-3 godziny. Osączyć, wysuszyć ręcznikiem. Pokroić w paski. Marchewki i cebule obrać pokroić w plasterki. Zagotować wszystkie składniki zalewy. Do gotującej się dodać cebule i marchewki. Zagotować. Zdjąć z ognia, ostudzić. W słoikach układać warstwami śledzie i cebulę z marchewką. Zalać zalewą. Zamknąć słoiki i odstawić do lodówki na tydzień. Uwaga: możemy dla zmiany smaku i dla zdrowia zastąpić ocet spirytusowy octem jabłkowym lub winnym. Należy wówczas pamiętać, że są one słabsze i proporcja octu do wody będzie inna - 1:1. Zawsze warto spróbować i dodać cukru i/lub soli do zalewy.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.