Śledzie w occie
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 5 dni
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe w zalewie | 500 g |
cebule | 3 |
marchewki | 2 |
zalewa: | |
ziele angielskie | 4-5 |
liść laurowy | 4 |
ocet spirytusowy | 1/2 szklanki |
woda | 2 szklanki |
cukier | 2 łyżki |
Spory wybór rozmaitych octów sprawia, że z tym tradycyjnym przepisem można eksperymentować, używając dla odmiany octu jabłkowego czy winnego.
Śledzie moczyć 2-3 godziny. Osączyć, wysuszyć ręcznikiem. Pokroić w paski. Marchewki i cebule obrać pokroić w plasterki. Zagotować wszystkie składniki zalewy. Do gotującej się dodać cebule i marchewki. Zagotować. Zdjąć z ognia, ostudzić. W słoikach układać warstwami śledzie i cebulę z marchewką. Zalać zalewą. Zamknąć słoiki i odstawić do lodówki na tydzień. Uwaga: możemy dla zmiany smaku i dla zdrowia zastąpić ocet spirytusowy octem jabłkowym lub winnym. Należy wówczas pamiętać, że są one słabsze i proporcja octu do wody będzie inna - 1:1. Zawsze warto spróbować i dodać cukru i/lub soli do zalewy.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.