- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 5 dni
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe w zalewie | 500 g |
cebule | 3 |
marchewki | 2 |
zalewa: | |
ziele angielskie | 4-5 |
liść laurowy | 4 |
ocet spirytusowy | 1/2 szklanki |
woda | 2 szklanki |
cukier | 2 łyżki |
Śledzie moczyć 2-3 godziny. Osączyć, wysuszyć ręcznikiem. Pokroić w paski. Marchewki i cebule obrać pokroić w plasterki. Zagotować wszystkie składniki zalewy. Do gotującej się dodać cebule i marchewki. Zagotować. Zdjąć z ognia, ostudzić. W słoikach układać warstwami śledzie i cebulę z marchewką. Zalać zalewą. Zamknąć słoiki i odstawić do lodówki na tydzień. Uwaga: możemy dla zmiany smaku i dla zdrowia zastąpić ocet spirytusowy octem jabłkowym lub winnym. Należy wówczas pamiętać, że są one słabsze i proporcja octu do wody będzie inna - 1:1. Zawsze warto spróbować i dodać cukru i/lub soli do zalewy.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...