Śledzie bakaliowe

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 3 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
filety śledziowe matjasy 8
śliwki suszone 200 g
rodzynki 100 g
cebule 2
sok z pomarańczy 500 ml
miód 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
olej rzepakowy pół szklanki
sok z 1 cytryny
Wśród śledziowych przepisów ten szczególnie nadaje się na jesienne i zimowe kolacje.

Śledzie wymoczyć. Zagotować sok z pomarańczy i cytryny z miodem, odparować przez 1 minut, dodać śliwki, rodzynki i cynamon. Zagotować. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do soku pomarańczowego. Dokładnie wymieszać. Śledzie przekroić wzdłuż na połówki. Nakładać bakalie na filety, rolować i spinać wykałaczką.  (Można też pokroić filety w paski i przełożyć owocami.)Ułożyć w słoiku i zalać zalewą. Zamkną ci odstawić na 2-3 dni w lodówce. Podawać na plastrach pomarańczy.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.