Śledzie bakaliowe
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 3 dni
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe matjasy | 8 |
śliwki suszone | 200 g |
rodzynki | 100 g |
cebule | 2 |
sok z pomarańczy | 500 ml |
miód | 2 łyżki |
cynamon | 1 łyżeczka |
olej rzepakowy | pół szklanki |
sok z 1 cytryny |
Wśród śledziowych przepisów ten szczególnie nadaje się na jesienne i zimowe kolacje.
Śledzie wymoczyć. Zagotować sok z pomarańczy i cytryny z miodem, odparować przez 1 minut, dodać śliwki, rodzynki i cynamon. Zagotować. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do soku pomarańczowego. Dokładnie wymieszać. Śledzie przekroić wzdłuż na połówki. Nakładać bakalie na filety, rolować i spinać wykałaczką. (Można też pokroić filety w paski i przełożyć owocami.)Ułożyć w słoiku i zalać zalewą. Zamkną ci odstawić na 2-3 dni w lodówce. Podawać na plastrach pomarańczy.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.