- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 3 dni
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe matjasy | 8 |
śliwki suszone | 200 g |
rodzynki | 100 g |
cebule | 2 |
sok z pomarańczy | 500 ml |
miód | 2 łyżki |
cynamon | 1 łyżeczka |
olej rzepakowy | pół szklanki |
sok z 1 cytryny | |
Śledzie wymoczyć. Zagotować sok z pomarańczy i cytryny z miodem, odparować przez 1 minut, dodać śliwki, rodzynki i cynamon. Zagotować. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do soku pomarańczowego. Dokładnie wymieszać. Śledzie przekroić wzdłuż na połówki. Nakładać bakalie na filety, rolować i spinać wykałaczką. (Można też pokroić filety w paski i przełożyć owocami.)Ułożyć w słoiku i zalać zalewą. Zamkną ci odstawić na 2-3 dni w lodówce. Podawać na plastrach pomarańczy.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...