Filety wymoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Moczyć kilkanaście minut lub kilka godzin, w zależności od tego jak słone śledzie lubimy. Osączyć śledzie, osuszyć. Pokroić w kostkę. Jabłko umyć, nie obierać. Usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Majonez wymieszać z sokiem cytrynowym. Wymieszać śledzie z ziemniakami, jabłkiem i majonezem. Odstawić na noc do lodówki. Podawać posypane posiekanym szczypiorkiem.
Śledź z jabłkiem i majonezem
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 2 dni
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe w zalewie | 4 |
kartofle ugotowane w mundurkach | 2 |
duże jabłko | 1 |
majonez | 2-3 łyżki |
sok z cytryny | 1 łyżeczka |
szczypiorek | do dekoracji |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.