Śledzie opłukać zimną wodą i wymoczyć w mleku. Kwaśne wystarczy opłukać wodą, osuszyć. Śmietanę wymieszać z cukrem, można posolić i dodać pieprz. Cebulę pokroić w piórka. Jabłko można obrać, ale nie trzeba. Pokroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na plastry. Wszystko wymieszać ze śmietaną. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Jeśli śmietana jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka. Podawać z ćwiartkami cytryny.
Śledź w śmietanie
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
marynowane lub solone płaty śledziowe | 5 |
jabłko winne | 1 (duże) |
biała cebula | 1 |
mleko do wymoczenia | |
kwaśna śmietana | 400 g |
pieprz | |
drobno posiekana natka pietruszki | 2 łyżki |
mleko | do wymoczenia |
sól przy kwaśnych śledziach |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.