Śledź w śmietanie
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe w zalewie | 4 |
cebula | 1 |
jabłko kwaśne | 1 |
śmietana gęsta, kwaśna | 4 łyżki |
Klasyka polskiego śledzia. Przy wielu okazjach obowiązkowy punkt menu.
Śledzie wypłukać i wymoczyć w zimnej wodzie wymieszanej z mlekiem. Moczyć od kilku minut do kilku godzin w zależności od tego jak bardzo słone śledzie lubimy. Cebule obrać i pokroić w cieniutkie piórka. Zalać wodą, zagotować i odstawić na 5 minut. Odcedzić, zostawić do ostygnięcia. Jabłko pokroić w kosteczkę. Śledzie pokroić w paseczki. Cebulę, jabłka i śledzie wymieszać ze śmietaną.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.