Śledź w oleju
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe solone | 4 |
cebule | 2 |
olej roślinny (np. lniany) | 200 ml |
liść laurowy | 2 |
ziele angielskie | 4-5 |
Klasyczna przekąska znakomita na co dzień i od święta.
Filety opłukać z zalewy, namoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Moczyć od kilkunastu minut do kilku godzin w zależności od tego jak słone śledzie lubimy. Cebule obrać i pokroić w drobniutką kostkę. Śledzie opłukać, osuszyć, pokroić w paski. W słoiku układać warstwami śledzie i cebulę, dodając przyprawy. Zalać olejem, tak aby przykryć śledzie. Postukać delikatnie, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Zakręcić słoik i odstawić na 3-4 dni do lodówki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.