Śledź pod pierzynką
- Czas 1 dzień
- Czas oczekiwania 1 dzień
- Trudność
- Porcja dla
filety śledziowe z zalewy solankowej | 400 gram |
olej | 1 łyżka |
marchewki | 3 |
ziemniaki | 700 gram |
buraki | 5 sztuk |
jajka | 3 |
cebule | 2 |
majonezu | 400 ml |
pieprz | |
natka pietruszki do dekoracji |
Warstwowa sałatka śledziowa. W Rosji najczęściej podaje się ją w czasie Świąt i na sylwestra.
Śledzie dokładnie umyć. Jeśli są za słone można je odstawić na kilka godzin do namoczenia. Ziemianki i marchewkę ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Buraki ugotować w oddzielnym naczyniu lub upiec w mundurkach zawinięte w folię aluminiową. Zieminki, marchewkę, buraki i cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Śledzie pokroić i skropić olejem. Wszystkie składniki układać warstwowo w salaterce lub w specjalnych obręczach do formowania potraw. Na wierzch nałożyć majonez i udekorować natką pietruszki. Całość schłodzić w lodówce.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.