Śledź pod pierzynką

  • Czas 1 dzień
  • Czas oczekiwania 1 dzień
  • Trudność
  • Porcja dla
filety śledziowe z zalewy solankowej 400 gram
olej 1 łyżka
marchewki 3
ziemniaki 700 gram
buraki 5 sztuk
jajka 3
cebule 2
majonezu 400 ml
pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Warstwowa sałatka śledziowa. W Rosji najczęściej podaje się ją w czasie Świąt i na sylwestra.

Śledzie dokładnie umyć. Jeśli są za słone można je odstawić na kilka godzin do namoczenia. Ziemianki i marchewkę ugotować w łupinach  w osolonej wodzie. Buraki ugotować w oddzielnym naczyniu lub upiec w mundurkach zawinięte w folię aluminiową. Zieminki, marchewkę, buraki i cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Śledzie pokroić i skropić olejem. Wszystkie składniki układać  warstwowo w salaterce lub w specjalnych obręczach do formowania potraw. Na wierzch nałożyć majonez i udekorować natką pietruszki. Całość schłodzić w lodówce. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.