Śledź piernikowy z rodzynkami
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
śledzie a la matias | 500 g |
pierniki katarzynki bez polewy czekoladowej | 3 sztuki |
cebula cukrowa | 2 duże |
rodzynki | 150 g |
goździki | 10 |
cynamon | 1 łyżeczka |
pieprz mielony biały | 1 łyżeczka |
kardamon | 5 ziaren |
ziele angielskie | 10 kuleczek |
liść laurowy | 5 |
miód płynny | 2 łyżki |
sok z pomarańczy | 1/2 szklanki |
sól | do smaku |
Prawdziwie świąteczna wersja wigilijnego śledzia. Najlepiej smakuje „następnego dnia” kiedy smaki się przegryzą, więc o przygotowaniu trzeba pomyśleć dzień przed wigilią.
Cebulę obrać, pokroić na plasterki. Na patelni wymieszać miód z sokiem z pomarańczy, dodać przyprawy, rodzynki i drobno pokruszone pierniczki. Gotować mieszając 3-4 minuty. Pod koniec gotowania dodać cebulę i zamieszać, przestudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałeczki, wymieszać z przestudzonym sosem . Zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Spróbować i ewentualnie dosolić.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.