Shortcake z truskawakami

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciastka:
mąka 2 szklanki
cukier 5 łyżek
jajko 1
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól szczypta
masło mocno schłodzone 60 g
śmietanka kremówka szklanka
skórka starta z cytryny 1 łyżka
krem:
śmietanka kremówka do kremu 1,5 szklanki
cukier puder z prawdziwą wanilią 2 łyżki
truskawki 500g
cukier kryształ 3 łyżki
sok z cyrtyny 1 łyżka
Słodkie bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka. Idealne jako śniadanie do łóżka dla ukochanej.

Włożyć masło do zamrażalnika na 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Przygotować ciasto: mąkę, 4 łyżki cukru, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sól wsypać do malaksera i wymieszać. Zmrożone masło pokroić w kostkę. Dodać do mąki jajka i pokrojone masło, zmiksować aż masa będzie grudkowata. Wlać prawie całą śmietankę, zostawić dwie łyżki do posmarowania ciastek przed pieczeniem. Ponownie zmiksować,  aż ciasto zacznie się łączyć. Wyjąć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i uformować dość gruby wałek. Pokroić go na 2,5 cm krążki. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożone na blasze krążki posmarować śmietanka i posypać cukrem. Piec ok. 20 minut, aż się zrumienią. Przełożyć na kratkę i ostudzić.
W czasie kiedy bułeczki się pieką pokroić umyte i odszypułkowane truskawki, przełożyć do miseczki, zasypać 3 łyżkami cukru, wymieszać z sokiem z cytryny, odstawić.
Ubić śmietanę z cukrem waniliowym.

Upieczone shortcake przekroić na pół, na dolnej połówce ułożyć truskawki, skropić sokiem który się wytworzył, przykryć kołderką bitej śmietany i górną częścią ciastka. Podawać z miłością!

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.