- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciastka: | |
mąka | 2 szklanki |
cukier | 5 łyżek |
jajko | 1 |
proszek do pieczenia | 1,5 łyżeczki |
sól | szczypta |
masło mocno schłodzone | 60 g |
śmietanka kremówka | szklanka |
skórka starta z cytryny | 1 łyżka |
krem: | |
śmietanka kremówka do kremu | 1,5 szklanki |
cukier puder z prawdziwą wanilią | 2 łyżki |
truskawki | 500g |
cukier kryształ | 3 łyżki |
sok z cyrtyny | 1 łyżka |
Włożyć masło do zamrażalnika na 10 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Przygotować ciasto: mąkę, 4 łyżki cukru, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny i sól wsypać do malaksera i wymieszać. Zmrożone masło pokroić w kostkę. Dodać do mąki jajka i pokrojone masło, zmiksować aż masa będzie grudkowata. Wlać prawie całą śmietankę, zostawić dwie łyżki do posmarowania ciastek przed pieczeniem. Ponownie zmiksować, aż ciasto zacznie się łączyć. Wyjąć ciasto na oproszoną mąką stolnicę i uformować dość gruby wałek. Pokroić go na 2,5 cm krążki. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożone na blasze krążki posmarować śmietanka i posypać cukrem. Piec ok. 20 minut, aż się zrumienią. Przełożyć na kratkę i ostudzić.
W czasie kiedy bułeczki się pieką pokroić umyte i odszypułkowane truskawki, przełożyć do miseczki, zasypać 3 łyżkami cukru, wymieszać z sokiem z cytryny, odstawić.
Ubić śmietanę z cukrem waniliowym.
Upieczone shortcake przekroić na pół, na dolnej połówce ułożyć truskawki, skropić sokiem który się wytworzył, przykryć kołderką bitej śmietany i górną częścią ciastka. Podawać z miłością!
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...