Opłukać, wysuszyć cykorie i podzielić na pojedyncze listki. Pietruszkę umyć i posiekać. Pokroić gruszki na ósemki usuwając gniazda nasienne (nie obierać). Obrać pomarańcze i wyciąć miąższ spomiędzy białych błonek „albedo”. Orzechy przebrać i uprażyć na suchej patelni. Ser pokroić w większą kostkę. Przygotować sos: wymieszać składniki energicznie aż do uzyskania konsystencji emulsji. Rozłożyć cykorię na talerzach, ułożyć na liściach owoce, posypać orzechami i pokrojonym serem. Polać sosem.
Serowo-owocowa cykoria
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
orzechy włoskie | garść |
cykoria biała | 3 |
cykoria czerwona | 1 |
gruszki | 2 |
pomarańcze | 1 |
ser typu camembert lub brie z pieprzem | 100 g |
Sos: | |
ocet jabłkowy | 2 łyżki |
oliwa | 5 łyżek |
sól, cukier i pieprz | do smaku |
natka pietruszki | mały pęczek |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.