Serowo-owocowa cykoria

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
orzechy włoskie garść
cykoria biała 3
cykoria czerwona 1
gruszki 2
pomarańcze 1
ser typu camembert lub brie z pieprzem 100 g
Sos:
ocet jabłkowy 2 łyżki
oliwa 5 łyżek
sól, cukier i pieprz do smaku
natka pietruszki mały pęczek

Opłukać, wysuszyć cykorie i podzielić na pojedyncze listki. Pietruszkę umyć i posiekać. Pokroić gruszki na ósemki usuwając gniazda nasienne (nie obierać). Obrać pomarańcze i wyciąć miąższ spomiędzy białych błonek „albedo”. Orzechy przebrać i uprażyć na suchej patelni. Ser pokroić w większą kostkę. Przygotować sos: wymieszać składniki energicznie aż do uzyskania konsystencji emulsji. Rozłożyć cykorię na talerzach, ułożyć na liściach owoce, posypać orzechami i pokrojonym serem. Polać sosem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.