Opłukać, wysuszyć cykorie i podzielić na pojedyncze listki. Pietruszkę umyć i posiekać. Pokroić gruszki na ósemki usuwając gniazda nasienne (nie obierać). Obrać pomarańcze i wyciąć miąższ spomiędzy białych błonek „albedo”. Orzechy przebrać i uprażyć na suchej patelni. Ser pokroić w większą kostkę. Przygotować sos: wymieszać składniki energicznie aż do uzyskania konsystencji emulsji. Rozłożyć cykorię na talerzach, ułożyć na liściach owoce, posypać orzechami i pokrojonym serem. Polać sosem.
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
orzechy włoskie | garść |
cykoria biała | 3 |
cykoria czerwona | 1 |
gruszki | 2 |
pomarańcze | 1 |
ser typu camembert lub brie z pieprzem | 100 g |
Sos: | |
ocet jabłkowy | 2 łyżki |
oliwa | 5 łyżek |
sól, cukier i pieprz | do smaku |
natka pietruszki | mały pęczek |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...