Sernik z rodzynkami

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ser 1 kg
jajka 6
mąka ziemniaczana 2 łyżki
rodzynki 100 g
żółtko lub śmietanka do posmarowania
wanilia 1 laska

Ser zemleć 2-3 razy lub rozdrobnić w malakserze. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Powoli dodawać ser cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Połączyć masę serową ze śmietanką, dodać miąższ wyskrobany z wanilii i rodzynki. Wymieszać delikatnie z pianą. Wlać do tortownicy. Posmarować wierzch żółtkiem lub śmietanką. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić patyczkiem. Studzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.