Ser zemleć 2-3 razy lub rozdrobnić w malakserze. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Powoli dodawać ser cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Połączyć masę serową ze śmietanką, dodać miąższ wyskrobany z wanilii i rodzynki. Wymieszać delikatnie z pianą. Wlać do tortownicy. Posmarować wierzch żółtkiem lub śmietanką. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić patyczkiem. Studzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
Sernik z rodzynkami
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ser | 1 kg |
jajka | 6 |
mąka ziemniaczana | 2 łyżki |
rodzynki | 100 g |
żółtko lub śmietanka do posmarowania | |
wanilia | 1 laska |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.