Ser zemleć 2-3 razy lub rozdrobnić w malakserze. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Powoli dodawać ser cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Połączyć masę serową ze śmietanką, dodać miąższ wyskrobany z wanilii i rodzynki. Wymieszać delikatnie z pianą. Wlać do tortownicy. Posmarować wierzch żółtkiem lub śmietanką. Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić patyczkiem. Studzić w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach.
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ser | 1 kg |
jajka | 6 |
mąka ziemniaczana | 2 łyżki |
rodzynki | 100 g |
żółtko lub śmietanka do posmarowania | |
wanilia | 1 laska |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...