Sernik z masłem orzechowym

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 7 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla

Formę  wyłożyć papierem do pieczenia. Z wierzchu formę owinąć szczelnie folią spożywczą (tak aby  w trakcie pieczenia do ciasta nie dostała się woda).   

Roztopić masło w rondelku. Ciasteczka i orzechy rozdrobnić w mikserze. Do ciastek i orzechów dodać masło i dobrze wymieszać. Wyłożyć formę powstałą masą dokładnie dociskając ją do dna.  Forme ze spodem ciasta umieścić w lodówce, aby się dobrze się scaliło. 

Ustawić piekarnik na 160°C. Połamać 50 gram czekolady na kawałki i roztopić ją w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostudzenia.

Umieść ser, jajka, żółtka, masło orzechowe, cukier puder i ekstrakt waniliowy w misce i wymieszać mikserem, ustawionym na niskie obroty. Wyjąć formę z lodówki wlać na spód cienką warstwę czekolady. Następnie wlać masę serową. Ciasto przykryć z wierzchu folią aluminiową (ale tak aby nie dotykała ona masy serowej). Piec 55-60 minut w kąpieli wodnej. Kiedy ciasto się już upiecze zostawić je w piekarniku i uchylić drzwiczki. Kiedy ciasto się przestudzi przenieść je do lodówki. Schładzać min. 7 godzin.

Przed podaniem przygotować polewę czekoladową - rozpuścić 100 gram czekolady w kąpieli wodnej i kiedy trochę się przestudzi wylać na ciasto. Wierzch ciasta można przyozdobić orzechami. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.