Sernik z makiem

  • Czas 1 godz. 35 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
masa serowa:
ser 1 kg
jajka 6
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masa makowa 1/2 kg
cukier 150 g
wanilia 1 laska
ciasto:
cisteczka maślane 300 g
roztopione masło 120 g

Ciasteczka dokładnie rozgnieść (najlepiej włożyć do mocnej torebki foliowej i utłuc wałkiem). Rozpuścić masło. Wymieszać okruchy ciastek z masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy i dobrze ubić. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Ser rozdrobnić w malakserze. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Powoli dodawać ser cały czas miksując. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Połączyć masę serową ze śmietanką, dodać miąższ wyskrobany z wanilii. Wymieszać delikatnie z pianą.

Na spód z ciasteczek wyłożyć masę makową (dobrze jest wymieszać ją z pianą z 3 białek aby była pulchniejsza).

Na wierzch wlać masę serową.

Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdzić patyczkiem.

Wierzch ciasta można polukrować i ozdobić według gustu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.